Tensör nedir?

 Tensör, matematik ve fizikte çok genel bir terim olup, farklı derecelerdeki çok sayıda boyutu veya bileşeni olan matematiksel nesneleri ifade etmek için kullanılır. Tensörler, skalar (0. derece tensör), vektör (1. derece tensör) ve matrisler (2. derece tensör) gibi daha basit matematiksel nesneleri içerebilir. Ancak, tensörler bu basit yapıların ötesine geçebilir ve daha yüksek dereceli tensörler de tanımlanabilir.


Tensörler, özellikle matematiksel analiz, diferansiyel geometri, fizik (özellikle genel görelilik ve elektromanyetizma gibi alanlarda), mühendislik ve makine öğrenimi gibi disiplinlerde kullanılır. Tensörler, çok boyutlu verileri temsil etmek ve işlemek için önemlidir ve derin öğrenme gibi yapay zeka uygulamalarında da yaygın olarak kullanılır.


Tensörler, genellikle çok sayıda indis veya endeks ile gösterilir ve bu endekslerin nasıl dönüştürüleceğini veya işleneceğini tanımlayan tensör cebiri kurallarına tabidir. Tensör cebiri, tensörlerin işlemesini ve dönüşümünü yöneten matematiksel kuralları içerir.